Kocúrkovo prenesené v čase

25.10.2014 Košice

Oslavy 90. výročia prvého predstavenia Východoslovenského národného divadla budú v Štátnom divadle Košice pokračovať 7. novembra premiérou komédie Jána Chalupku Kocúrkovo. Práve touto inscenáciou začalo VND v roku 1924 svoju činnosť. Činohra ŠD Košice ju prinesie spolu s pokračovaním Všetko naopak v dnešnom šate.

Realizačný tím novej premiéry vedie režisér Eduard Gürtler. Ako povedal, k predstaveniu pristúpili tak, že pôvodný text Kocúrkova preniesli do dnešných čias. „Jazyk a niektoré reálie sa nám už zdali trochu vypáchnuté a po takmer dvesto rokoch od vzniku hry by už nemali taký ohlas u diváka. Kocúrkovo a Všetko naopak ako akýsi druhý diel sme prepísali a ako parafrázu preniesli do súčasnosti. Snažili sme sa zosúčasniť , pomenovať ich dnešné vlastnosti , ich dnešné vzťahy a divák posúdi či sa nám to podarilo," hovorí Gürtler. A tak sa diváci sa môžu tešiť nielen na herecké výkony, ale v predstavení zaznejú aj zrepované slovenské ľudové piesne. „Verím, že starý Chalupkov text touto parafrázou objaví pre dnešného diváka pána Chalupku ako veľmi schopného, veľmi predvídavého, na svoju dobu veľmi moderného a drsného autora, ktorý sa celému slovenskému životu posmieva, ale na druhej strane je z toho aj veľmi smutný, že to na Slovensku ide práve týmto spôsobom," dodáva režisér.

V samotnej hre účinkujú dve desiatky postáv a tak okrem stálych členov činoherného súboru si v predstavení aj hostia. V hlavných postavách Tesnošilovcov uvidia diváci Milana Antola ako Jánoša, Danu Košickú ako Madlenu, Tomáša Dira ako Jana a Tatianu Polákovú ako Aničku. Andrej Palko, ktorý je autorom zrepovaných piesní, si zahrá Dunapartiho. O scénu sa postaral Juraj Fábry, kostýmy navrhla Silvia Zubajová a hudbou do predstavenia prispejú Igor Timko so svojou skupinou No name.
 

Vyberte región